word ik niet zeeziek op mijn cruisereis?
De kans om zeeziek te worden wordt zo klein mogelijk gemaakt. Moderne cruiseschepen hebben stabilisatoren aan boord waarbij het schip zo min mogelijk "rolt". In de meeste gevallen varen de cruiseschepen in rustige wateren. Ook geldt: des te groter het schip, des te minder beweging u merkt.
De passende cruise
Als u zich zorgen maakt over zeeziekte hoeft u zich geen zorgen te maken dat u niet mee kunt. Om de kans op zeeziekte te verkleinen is het verstandig om een hut op de boeg of achterkant van het schip te vermijden. Ook speelt de route een belangrijke rol. De kans op slecht weer en hoge golven is veel groter op de Atlantische Oceaan en Noordzee dan in het Caribisch gebied, waar de kalmste periode van het jaar de winter is. Ook in het Middellandse Zeegebied is de kans op een hoge zee aanzienlijk kleiner. Daarnaast zullen de cruiseschepen hun routes aanpassen aan het seizoen en weersomstandigheden dankzij nauwkeurige weersvoorspellingen.
Manieren om zeeziekte te voorkomen
Als u zich nog steeds zorgen maakt over zeeziekte zijn er aantal handige adviezen en middelen voorhanden. Ten eerste speelt de psychologische factor een belangrijke rol. Zoek zoveel mogelijk afleiding en probeer niet te denken aan de zeeziekte. Andere methoden zijn frisse lucht binnenkrijgen, kijken naar de horizon, lichte maaltijden nuttigen en geen alcohol, koffie of thee drinken. Ook zijn er acupressuur armbanden, kauwgom en speciale tape tegen reis- en zeeziekte. Mocht u toch zeeziek worden, kunt u zich langs de receptie of scheepsdokter voor medicatie. Als laatst is het goed om te weten dat zeeziekte net zo snel weer kan verschijnen als dat het op komt, bijvoorbeeld zodra de zee kalmeert of wanneer u wandelt over een stevige ondergrond.
Reactie