Carnival’s ‘Less Left Over’-aanpak overtreft doelstellingen voor voedselverspilling

Carnival Corporation heeft bekendgemaakt dat het in 2024 een vermindering van 44 procent in voedselverspilling per eenheid heeft bereikt ten opzichte van 2019. Daarmee is het doel van 40 procent, dat eigenlijk pas in 2025 gehaald moest worden, een jaar eerder al behaald.
Deze indrukwekkende daling is het resultaat van de voedselstrategie die het bedrijf “Less Left Over” noemt – oftewel: minder restjes.
Sinds 2019 heeft Carnival naar eigen zeggen meer dan €250 miljoen aan voedselkosten bespaard door slimmer in te kopen, efficiënter te koken en maaltijden beter af te stemmen op de behoefte van gasten.
“Onze ‘Less Left Over’-aanpak bestaat uit tientallen grote en kleine programma’s en technologieën die we inzetten op onze cruiseschepen,” aldus Josh Weinstein, CEO van Carnival Corporation. “Ons doel is om voedselverspilling tegen 2030 met 50 procent te verminderen.”
Volgens het bedrijf is het succes te danken aan een allesomvattende aanpak waarbij elk onderdeel van het voedselproces wordt bekeken – van inkoop tot bereiding en van serveren tot afvalverwerking, zowel aan boord als op het land.
De aanpak bestaat onder andere uit:
- Gebruik van data-analyse en slimme systemen voor het inkopen van ingrediënten en het plannen van menu’s
- Inzet van AI-technologie om voedselbereiding af te stemmen op het eetgedrag van gasten
- Aandacht voor presentatie en portiegrootte van maaltijden
- Training en betrokkenheid van het personeel
- Serveren van precies de juiste hoeveelheden
- Oplossingen zoals het doneren van overgebleven ingrediënten en maaltijden
Carnival geeft aan dat het ook werkt aan het verlengen van de houdbaarheid van voedsel door restproducten opnieuw te gebruiken. Zo worden gebruikte koffiedik verwerkt tot veganistische zeep en wordt gebruikte frituurolie omgezet in biobrandstof voor de eigen touringcars in Alaska.
Als voedselresten niet opnieuw gebruikt kunnen worden, zorgt het bedrijf ervoor dat er zo min mogelijk overblijft. Dit doen ze door te investeren in moderne afvalverwerkingstechnologieën.
Op de schepen zijn inmiddels meer dan 630 biodigesters geïnstalleerd. Deze apparaten gebruiken natuurlijke bacteriën om voedselresten op een biologische manier af te breken en vloeibaar te maken.
Daarnaast maakt Carnival gebruik van meer dan 90 droogmachines en dehydrators. Deze halen overtollig vocht uit moeilijk afbreekbare voedselresten, waardoor het volume van het afval flink afneemt. Het overgebleven materiaal kan vervolgens worden vermalen en gebruikt als compost of mulch, of aan wal worden afgevoerd.
Reactie